ØBRO har seniortræning hver mandag kl. 18-20

images

Skakforeningen ØBRO har indført seniortræning hver mandag i tidsrummet 18:00-20:00, hvor der vil blive undervist i forskellige aspekter af skakspillet. Alle der har lyst til at spille skak og måske har spillet i skolen eller på café med sine venner, har du nu muligheden for at lære noget mere om dette fantastiske spil.

Der vil blive undervist i forskellige dele af et skakparti, som består af henholdsvis åbningsspil, midtspil og slutspil. Disse har alle nogle komplicerede positionelle og taktiske facetter, hvor begreber som bindinger, springergaffel, rokade, én passant, dobbeltskak, offer, officerer, forvandling, centrum, minoritetsangreb, kongeangreb, træktvang (zugzwang), isolani, dobbeltbonde, blokade, skakmat, skak, notation, analyse og meget mere.

Det første skridt efter reglerne er på plads, er at kunne notation, da det er måden et parti huskes på. Derfor kan du med følgende beskrivelse af notation, få en forklaring på hvordan det bruges og virker.

Notation af et skakparti er en måde at huske og bevare ens parti på. Dette gøres bl.a. for, at partiet kan spilles igennem efter, det er afsluttet, hvor det så analyseres, og der diskuteres forbedringer for både spiller og modstander. Et skakbræt består af 64 felter, som er et koordinatsystem, der er fordelt på henholdsvis bogstaver (a-h) og tal (1-8). Brikkerne, funktionen og betydningerne er alle med til at beskrive et træk.

Det første man noterer er træknummer; man laver altså en liste over, hvilke træk som udføres og lister dem som 1, 2, 3, osv. for henholdsvis hvid og sort. Ud for hvert træk noteres selve trækket derefter som koordinater. For at kende forskel på brikkerne er alle officerer udstyret med et bogstav. Bønderne har ikke et specifikt bogstav foran dem, når de rykker.

Ryk med bønder noteres derfor som 1.e4 e5, hvor e4 er det felt, hvid ender på efter første træk, og e5 er det felt, sort ender på efter første træk. Alle officererne har forbogstaver, der fordeler sig som følger:

• K: Konge
• D: Dronning
• T: Tårn
• L: Løber
• S: Springer

Derudover er der forskellige tegn for de enkelte træks funktioner, samt deres betydning. De fortæller noget om trækket og dets betydning og kan samtidig indikere trækkets styrke eller svaghed. Herunder forklares de forskellige tegns betydning.

• x: slår en brik
• e.p.: en passant
• o-o: kort rokade
• o-o-o: lang rokade
• !: stærkt træk
• !!: fantastisk træk
• !?: interessant træk
• ?!: tvivlsomt træk
• ?: dårligt træk
• ??: meget dårligt træk
• +: skak
• #: skakmat

Når man skriver sine træk, er der en fast rækkefølge på noteringen, og den følger de enkelte træk og skal overholdes:

1. Nummeret på trækket
2. Brikken
3. Bogstavet og tallet
4. Funktioner og betydning

Når en bonde når til 8. række for hvid og 1. række for sort, har spilleren mulighed for at forvandle bonden. Hvis vi tager det fra hvids side vil det være d8(D), d8(T), d8(L) eller d8(S), for henholdsvis forvandling af hvid bonde til dronning, tårn, løber eller springer, som er de eneste brikker, bonden kan forvandle sig til.

Vi tager nu et eksempel på, hvordan notation foregår i praksis. Brikkerne står i udgangsstillingen, som det er vist i følgende diagrammer for henholdsvis hvid og sort. Normalt i skakmaterialer ses diagrammet stort set altid fra hvids side.

Set for hvids side


Skærmbillede 2010-09-28 kl. 15.28.22

Set for sorts side

Skærmbillede 2010-09-29 kl. 11.22.55

Hvis vi tager et parti for at vise de forskellige træk, tager udgangspunkt i hvids startopstilling og spiller følgende træk igennem, skulle du gerne ende med nedenstående diagram. Prøv evt. at gennemspille partiet og se, om du får den samme stilling.

1.e4 c5 2.Sf3 g6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sc6 5.Sc3 Lg7 6.Le3 Sf6 7.Lc4 O-O 8.Lb3 Sa5!? 9.e5 Se8? 10.Lxf7!+ Kxf7 11.Se6! Kxe6 12.Dd5+ Kf5 13.g4!+ Kxg4 14.Tg1+ Kh4 15.Dg2 d5 16.exd6 (e.p.)?? Sd6 17.O-O-O?? Lxc3? 18.Dg3+ Kh5 19.Dg5#

Skærmbillede 2010-09-29 kl. 14.59.58

Stillingen efter 19.Dg5#

Du kan også se følgende dokumentar fra BBC, som kan give inspiration og lyst til at forstå endu mere af skakspillet, som spilles over hele verden og har en utrolig historik. Den er opdelt i 6 dele, men der mangler desværre nummer 2. Den giver stadig et meget godt indblik i skakken og dens kultur.

Skakforeningen ØBRO glæder sig til at byde dig velkommen og give dig nogle redskaber til at blive en bedre skakspiller samt nogle sociale oplevelser, som der skabes i at analysere, snakke, og spille turneringer imod andre skakspillere.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.