ØBRO 1 – Hillerød 1

dsu_logos22

Så var det tid til runde 4 i divisionsturneringen. Og ØBRO stødste denne gang ind i et meget uheldigt nederlag på 3-5. En kamp som på mange tidspunkter så ud til at hælde til vores fordel. Resultaterne blev som følger:

divi091004

På de individuelle brætter var forløbet således:

Nikolai på bræt et kom fint fra start med de sorte brikker mod stærke IM Nikolaj Borge. I min øjne var partiet i balance et godt stykke hen ad vejen, men Borge fik bygget et solidt pres op, uden at Nikolai fik sit gennembrud igennem på dronningefløjen. Efter tidsnøden sad Nikolai i tilbage i et tårnslutspil, som desværre var tabt. Øv!

Søren Bech på bræt to, spillede en hurtig remis i 9 træk (hvis jeg husker korrekt!). Forholdsvist udramatisk. Søren har 3 point i de 4 første runder, og ligger til en solid ratingfremgang!

Henrik fik i mine øjne fint fat med de sorte brikker. Men undervejs måtte Henrik aflevere en bonde, og den blev aldrig vundet tilbage, og det afsluttende tårnslutspil var tabt. Ellers godt kæmpet af holdlederen!

Jesper Vej spillede også en hurtig remis på bræt 4 mod sin noget højere ratede modstander. Som jeg kunne se det, også forholdsvist udramatisk. Jesper er på 50% i 3 partier mod stærk modstand og ligger også på nuværende tidspunkt til en lille ratingfremgang.

Thomas Vils spillede et interessant parti. Der blev hurtigt byttet dronninger og tilbage var  der uligefarvede løbere og to tårne til hver. Thomas’ modstander vandt en bonde og der blev afviklet til rent uligefarvet løberslutspil. Desværre havde modstanderen to forbundne fribønder, og de efterfølgende analyser fandt vi heller ikke noget forsvar for Thomas.

Niels spillede et formidabelt parti på bræt 6. Allerede i åbningen så det ud til at modstanderen havde spillet helt galt og Niels fik hurtigt erobret en bonde og pressede modstanderen i bund. Med sikker hånd blev partiet kørt hjem. Den afsluttende kombination fortjener et diagram (stillingen er taget ud fra hukommelsen):

nielskdivi04

Hvid i trækket.

Niels afslutter flot med: 1. Txe5!, fxe5 2. Df3+, Kg5 3. Le7#

Efter 4 runder har Niels 3/4 og ligger også til en pæn ratingfremgang. Flot spillet!

Max på bræt 7 var ude i en lille gyser. Der gik hurtigt kampskak i den og Max ofrede en officer for nogle bønder. Jeg sad ved siden af og syntes at det så helt ok ud. Stille og roligt blev modstanderen passificeret. Desværre måtte Max bytte dronnninger og modstanderen fik smart afviklet til et slutspil med tårn og springer mod tårn og 2 bønder. Til sidst ofrede Max sit tårn for springer og bonde, og følgende, næsten studieagtige stilling opstod:

maxdivi04Stillingen efter 1. Txd3

Spørgsmålet er om sort kan holde remis ved at løbe med b-bonden. Svaret er ja! Men det er mere kompliceret end som så. Vi følger partiet:

1…, Kxa2 2. Td2+, Ka1! (kun Ka1 og Kb1 holder remis) 3. Td1+, Ka2?? (her kommer den afgørende fejl, da man lader hvids konge komme over og stoppe b-bonden, mens tårnet holder f-bonden.) 4. Ke1!, b3 5. Kd2 opg.

Ærgerligt at Max ikke så følgende variant:

maxdivi0402Stillingen efter 3. Td1+

Følgende variant viser sig at holde remis:

3…Kb2! 4. Ke1, Kc2! (andre hvide træk er også remis, fordi sort simpelthen afskærer hvids konge fra at hjælpe med at stoppe b-bonden.) 5. Td2+, Kc1! og den kvikke slutspilstekniker vil hurtigt kunne se at hvid ikke har nogen fornuftig måde at komme videre på.

Jeg (Sixten) spillede på bræt 8 for at fortsætte med maximum score, og det lykkedes i denne omgang. Min modstander spillede åbningen fornuftigt, men brugte alt for meget tid, og sad tilbage med 10 minutter til de sidste 20 træk. Det resulterer som oftest i ukorrekt spil, og det var lige hvad der skete i følgende stilling:

sixtendivi0401Stillingen efter 24…h5??

Sort har spillet galt tidligere og tabt en bonde, men med teksttrækket gør han sagen nem for mig:

25. Txf5! (sort har åbnet op for en grufuld skak på h6) 25…Txf5? (gør kun tingene værre, men stillingen er alligevel tabt, f.eks. 25…gxf5 26. Dh6+, Kg8 27. Lxe5, Txe5 28. Tc7! og sort taber hurtigt). 26. Dh6+, Kg8 27. Dxg6+, Kh8 28. Dxf5, Lxd4 29. Dxh5+, Kg7

sixtendivi0402 30. Dg4+, opg.

Med 4/4 er der mulighed for kandidatresultat med en sejr i næste kamp! Det bliver interessant om webmasteren også skal spille skak i påsken.

Efter 4 runder ligger ØBRO 1 på en 5.-plads i divisionen. Der har allerede tegnet sig et billede af gruppen, da Roskilde og Helsingør ligger i bunden med pæn afstand, og BMS er stukket af i toppen med en stor føring.

I næste runde møder vi netop BMS, på udebane, hvor vil gøre alt hvad vi kan for at drille deres oprykningschancer og fastcementere vores egen overlevelse i rækken. Kampen bliver spillet søndag d. 31/01.

Resultater og tabel kan findes her.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.