BMS 1 – ØBRO 1

dsu_logo

Stor succes for 1. holdet! På trods af en forventet score på kun 2,63 overraskede vi endnu en gang og vandt 4,5-3,5 i en spændende match. Vi efterlod BMS i vinterkulden og kunne selv rejse hjem med armene i vejret! De individuelle resultater blev som følger:

divires050910

Der blev leveret kampskak på næsten alle brætter, som forløb således:

Nikolai mødte GM Henrik Danielsen. Danielsen er bosat på Island, men er lejesvend for BMS i denne sæson. Nikolai spillede rigtig solidt, og fik en rigtig sund stilling. Det virkede et stykke tid som om det var Danielsen der havde problemer med at få noget kreativt ud af stillingen. Da tidsnøden nærmede sig så det mere og mere lovende ud, og omkring træk 35 var der ikke tvivl om at Nikolai stod bedst. Men der blev ikke spillet hårdt på gevinst, og Danielsen fik smart snoet sig ud af problemerne og remis blev aftalt. Et rigtig flot resultat af Nikolai, som fik rettet op på de første runders uheldige resultater.

Søren Bech spillede sort mod IM Mikkelsen. Desværre for Søren var Mikkelsen godt forberedt, og der opstod hurtigt problemer. Efter sigende skal Sørens teoribog opdateres, og det endte desværre i et hurtigt nederlag. Et ærgerligt nederlag, men Søren er stadig over forventet score for de første 5 runder.

Henrik spillede formidabelt på bræt 3 mod højere rated Peter Skovgaard. Henrik har ikke haft den bedste start på divisionen, men tog grufuld revanche i et parti som lignede ren walk-over. Stillingen var i mine øjne længe i balance, men pludselig fandt Henrik en “killer”:

henrikdivi0501

Stillingen efter 16…Dd6?

Sort har spillet for slapt, og teksttrækket er sikkert kommet som en overraskelse: 17. Lxh6!! -ups! Sort er helt væk. Her er et par varianter til at illustrere:

17…Se7 (nok bedste forsvar) 18. Lf4, Dc6 19. c4 og hvid har en sund merbonde og bedre stilling.

17…gxh6? 18. Dxh6, De7 19. Tb5! og hvid vinder direkte.

Skovgaard valgte ikke den bedste udvej, og partiet fortsatte: 17…e5? 18. Lxg7! (oh yeah!), Kxg7 19. Dg5+

Partiet fortsatte en del træk endnu, og slutstillingen fortjener et diagram:

henrikdivi0502Stillingen efter 41. Te3

41… opg. 1-0! Hvid går mat inden for kort tid. Super flot parti af Henrik.

Jesper spillede på bræt 4 nok matchens mest rolige parti. Modstanderen lagde et solidt pres og Jesper blev “lukket inde” med den dårlige løber. Jeg så ikke så meget af partiet, men til sidst blev der afviklet til et tårnslutspil, som desværre var tabt for Jesper. Øv!

Thomas Vils var oppe mod endnu en af BMS’ juniorer. Faktisk bestod halvdelen af deres hold af juniorer (bræt 3, 5, 7 og 8). Men endnu en gang viste det sig at være rutinen der var ovenpå! Vils spillede åbningen godt, og fik hurtigt fordel. Efter Vils eget udsagn hoppede modstanderen dog af krogen igen, men blev på behørlig vis fasttømret på krogen igen senere i partiet! I det afsluttende dobbelte tårnslutspil havde Vils to forbundne fribønder som ikke kunne stoppes, og sejren blev hevet hjem. Rutineret spillet!

Niels var på bræt 6 ude i en længere “åbningskamp”. Jeg havde ikke overblik over hvornår stillingen forlod bogen, men det virkede som om at modstanderen på et tidspunkt måtte finde lappeløsninger for at få sin stilling til at fungere. Niels fandt dog ikke nogen umiddelbar plan for gennembrud, og da der til sidst blev lagt en masse brikker i æsken, var der et dødt tårnslutspil tilbage, og remis blev aftalt. Niels har spillet rigtig godt i divisionen og står med 3,5/5 til en solid ratingfremgang.

Max havde endnu en junior på bræt 7. Åbningen forløb roligt, og ingen gjorde tegn til den store ballade. Da der var byttet en række brikker, fandt modstanderen en smart binding i centrum efter en lang forceret variant. Det vandt en bonde, men Max spillede slutspillet godt og holdte en klassisk remis. Efter sigende skulle IM Mikkelsen have fundet en gevinst for sort i analysen, men desværre for BMS, så spiller deres 2. bræt ikke på bræt 7… – solidt spillet af Max!

Jeg (Sixten) spillede sort mod den sidste junior. Officielt er jeg ikke selv junior mere, men rygterne siger at jeg på førsteholdet er lidt junior alligevel. Jeg mødte Tobias Rostgaard, som jeg havde mødt før, til Politiken Cup for et par år siden. Der spillede jeg ham ud af banen, men tabte alligevel. Så der var revanche til gode! Partiet udviklede sig hurtigt til den klassiske kamp hvor sort stormer kongefløjen alt imens hvid søger modspil på dronningefløjen. Det lykkedes ikke nogen af os at finde noget afgørende. Det kan forklares ved at vi begge to faktisk spillede uhyre præcist. I tidsnøden fik jeg dog lidt fat, og efter et par hurtige afbytninger opstod der et spændende springerslutspil:

sixtendivi0501Stillingen efter 41. Sxe1

Jeg sad længe og prøvede at evaluere stillingen, for springerslutspil er ikke nemme at spille. For det første må det være sort som spiller på gevinst. Kongen kommer hurtigt til centrum, springeren har nem adgang til gode felter og Sh6-g4 med trussel på h2 ligger hele tiden og lurer (måske endda Sxg3 hvis hvids konge går for langt væk!). Hvids bedste forsøg er at lave ravage med springeren. Partiet fortsatte:

41…Kf6! 42. Sc3, Ke5!? Bedre var 42…Sd6! 43. Sb5, a5 44. Sa7, Ke4?! Jeg er alt for glad for at få kongen frem. Problemet er at hvid nu kan angribe sorts bønder “bagfra” 45. Sc6, a4 46. Sd8, Sd4 47. Ke1, Kd3 48. Sf7 Et kig på stillingen igen:

sixtendivi0502Stillingen efter 48. Sf7

Igen er der opstået en kritisk stilling. Sort skal finde ud af hvilken plan han skal gå efter. Skal man tage c4-bonden og løbe med den? Skal man spille g4 for at aflede hvids springer? Mulighed nummer 2 er den bedste, men jeg spillede efter en helt anden plan. Bonden på a2! Springere har det som bekendt svært med randbønder og den hvide konge kan afskæres.

48… Kc2!? 49. Sxg5, Kb2? Jeg vælger den forkerte fremgangsmåde. Den lette gevinstplan er 49…a3! hvorefter man spiller Sb3-c1-xa2 og løber med a-bonden. Hvid har ikke nogen muligheder for at stoppe det. 50. Se4, Kxa2 51. Kd2, a3?

sixtendivi0503Stillingen efter 51…a3?

Hvid har pludselig gode remischancer med 52. Kc3! Det overser min modstander dog. 52. Sxc5??, Sb3+! ups – hvis hvid slår springeren løber a-bonden ned. 53. Kc2, Sxc5 54. g4, Se4! Hvid er i træktvang! opg. 0-1

Således lykkedes det mig at score kandidatresultat med 5/5 i divisionen. Et ratingplus på 131 ligger også og venter, såfald jeg ikke falder igennem i de sidste to runder.

En vigtig sejr til ØBRO på 4,5-3,5 (og en sejr på 3,5-0,5 til ØBRO Rutine vs. BMS Junior!). Resultatet ændrer ikke så meget på at BMS stadig har en solid margen ned til nummer 2, Frem, men måske kan det ændre sig i næste runde hvor de to hold skal mødes. Vi ligger delt 3-4 med Hillerød, og er ikke i umiddelbar nedrykningsfare. I bunden ligger Roskilde og Helsingør, hvor Helsingør stadig har mulighed for overlevelse med et par gode resultater i de sidste runder.

Næste kamp er hjemme mod Furesø d. 21/2.

Resulateter mv. kan ses her.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.