Spændende afslutning på ØBRO Forår 2010

Efter tre runder så dette års udgave af ØBRO Forår ud til at være afgjort i begge grupper – Søren Bech og Holger Lodahl havde spillet overbevisende og førte hver deres gruppe med 3 point af 3. Men i den ene gruppe blev spændingen bevaret til det allersidste… Her følger en beretning:

Gruppe 1:
Øverste 10-mandsgruppe med spillere over 1750 udviklede sig til en interessant affære i toppen. Lodtrækningen havde (desværre) maget det således, at de to forhåndsfavoritter, Søren Bech og Peter Olsen, skulle tørne sammen i 1. runde. Helst burde det først ske senere i turneringen, hvor situationen er spidset mere til – men sådan gik det ikke denne gang.

Søren fik en gammel åbningsforberedelse ind – og eftersom Peter hurtigt gik galt i byen i varianten, kunne Søren løbe med hele pointet uden de store anstrengelser.

I 2. runde slog Søren også Jesper Vej – næsthøjest ratet i gruppen – og dermed virkede det allerede som om spændingen var forduftet i gruppen.

Da Søren igen tog gevinsten i 3. runde efter en centrumsbondemassakre i slutspillet mod Mogens Bach Nielsen – som forinden havde fået et par gode sejre over Jan Løfberg og Daniel Kokholm – så det for alvor ud til at blive et rent one-man-show …

Nils Petersen ville det imidlertid anderledes… I 4. runde fik han absolut Søren på glatis – og slutspillet var i op til flere (vanskelige, skal det siges) varianter vundet for Nils. I den heftige gensidige tidnød lykkedes det lige akkurat ikke at få det afgørende stød ind – og Søren klarede frisag med en remis.

I hælene på Søren havde Peter spillet sig varm med tre sejre i træk – og det betød fornyet spændingen inden sidste runde, hvor Peter skulle møde Nils P. og Søren møde Andreas Ertbjerg, som havde vist opadgående formkurve efter lidt svag start.

Og Andreas bed godt fra sig – solidt og uden at lade sig ryste i tidnøden holdt han remis. Forinden havde Peter presset Nils en del – men Nils er en sand mester i at forsvare selv vanskellige stillinger – og Peter måtte tage til takke med en halv. Endnu et stærkt resultat af Nils!

FM Søren Bech Hansen vinder af gruppe 1
FM Søren Bech Hansen vinder af gruppe 1

Søren Bech vandt dermed gruppen med 4p./5 efterfulgt af Peter Olsen og Jesper Vej med 3½p. og Andreas Ertbjerg og Nils Petersen med 3p.

Mogens Bach fik efter den fine start ikke flere end de 2p. som blev tilkæmpet i runde 1 og 2 – men det var nok til at få ratingpræmien (under 1850) foran det slagne felt med Daniel Kokholm, Jan Løfberg, Lars-Emil Woetmann og undertegnede som alle fik 1½p.

Ratingmæssigt havde Mogens Bach den bedste turnering – men både Nils P. og Lars-Emil klarede sig også pænt – mens jeg havde en decideret skidt turnering og måtte slippe mestertitlen igen lige så hurtigt, som havde opnået den… æv!

Et enkelt dejligt lyspunkt blev det dog til – sidste runde med Hvid mod Daniel Kokholm … I en Budapester-gambit havde vi driblet os frem til følgende stilling efter 15.Dg4.

Hvid: Søren Møller Hansen – Sort: Daniel Kokholm

Picture 1

Sort har ladet sig presse for meget tilbage, men hvis Hvid ikke får det rigtige stød ind, så kan det hurtigt blive uklart… Hvid bliver dog hjulpet på vej:

15…Df6?? Virker slet ikke – alternativt er 15…Lxc3 16.bxc3,Df6, som giver Sort flere chancer – især hvis han når at få sparket d-bonden af sted… Bemærk dog at truslen 17…Dxc3 er tom pga. svaret 18.Tb1! med ideen 19.Lb2! Men 17.Lg5,De5 lægger et pres på e4-bonden som ikke længere er dækket af springeren på c3…
Nu går det imidlertid meget hurtigt: 16.Lg5,De5 17.Lf4,Df6 18.e5,Txe5 … og så tage kvaliteten? Nej, nej : 19.Lg5!! er direkte afgørende 19…Dd6 20.Tad1,Dc7? (på b8 er dronningen dækket!) 21.Lf6!,g6 21…Sg6 hjælper ikke stort 22.Df4!,Ld6 Fritz bedste forslag er her 22…Txf5 23.Dxc7,Se6 24.Dg3,Txh5 – ikke opmuntrende… 23.Dh6 med forceret mat! Endelig ikke 23.Txd6??,Txf5! med muligheder for Sort igen. Nu slutter det med de sidste krampetrækninger 23…Se6 24.fxe6,Lf8 25.exf7+, opgivet. 1-0.

Gruppe 2:
I 8-mandsgruppen dominerede vores kasserer, Holger Lodahl fra starten – først i sidste runde lykkedes det at få fravristede ham maksimumscoren, da Johann Stanislaus på fin vis fik remis. 4½p. til Holger – og klar vinder af gruppen.

Holger Lodahl vinder af gruppe 2
Holger Lodahl vinder af gruppe 2

Johann havde i øvrigt en ganske god turnering – kiksede fælt i en fornuftig stilling mod Kim Olsen i 1. runde, men spillede sig flot op og sluttede med 3p., ratingpræmie og en pæn ratingfremgang!

John Lüdeking havde resultatmæssigt også en fin turnering – tabte ganske vist til Holger i 3. runde – men vandt de øvrige partier og sluttede på 2. pladsen med 4p. – et point over forventet score.

Kim Olsen, som havde sat en del rating overstyr i en svær holdturnering, vandt noget af det tabte tilbage – og specielt var gevinsten over Martin Justesen i 3. runde særdeles overbevisende!

For Martin Justesen og Niels Erik K. Rasmussen blev turneringen aldrig det helt store sus – op på hesten igen og bedre held næste gang!

Vores nye medlem, Camilla Reland, var kommet i hårdt selskab med de mange rutinerede folk i gruppen – men sejren over Ted Sandbech i 1. runde vidner om et stærkt potentiale, som vi nok skal få mere at se til fremover! Det glæder vi os til!

Ted havde en absolut rædselsfuld turnering under standard – og opnåede kun en enkelt remis (mod Johann)… Men Ted giver aldrig op – så vi skal nok få ham at se på toppen igen inden så længe!

Alt i alt – tak for en god turnering!

Søren Møller Hansen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.