Hvordan ser Dansk Skak Union og skakken ud i fremtiden?

FM Søren Bech Hansen
FM Søren Bech Hansen

Ved Delegeretmødet i Hillerød i Påsken 2010 gik jeg på talerstolen. Jeg var selv formand for Dansk Skak Union fra april 1995 til august 2000 og ved om nogen, hvordan det er at sidde i daglig særdeles tidskrævende kommunikation om en uendelig række småting, der bare skal ordnes. Det har alle dage været svært for den daglige ledelse at komme ud af osteklokken i stedet for blot at holde alle boldene i luften og gøre, som unionen altid har gjort.

Jeg er nu om dage uden landsdækkende skaklige tillidshverv og har tid og overskud til at se tingene i fugleperspektiv. Jeg ville med mit indlæg ved Delegeretmødet fortælle det danske skakliv, hvordan jeg ser Dansk Skak Unions nuværende situation og virke. Jeg valgte at gøre det ved en fremtidsvision – ved at stille formanden i år 2025 ni gode, vigtige spørgsmål. Det er et af mine mest gennemarbejdede oplæg nogensinde, og man er velkommen til at forsøge at fortolke de ni spørgsmål på kryds og tværs.

Lad os inden vi tager hul på fremtiden først stille skarpt på, hvordan det ser ud i dag.

Hvordan går det for Dansk Skak Union?

Der er mange gode ting, for eksempel et velarrangeret DM igen i 2010, men der er noget helt fundamentalt galt. Der lader nemlig til at være enighed om, at det går ned af bakke. Medlemstallet rasler ned, mens vi bliver ældre. Der er en stiltiende accept heraf.

Således er alle vores aktiviteter for de medlemmer, vi allerede har. Selv skakserveren, der var tænkt udafvendt er nu målrettet vores nuværende medlemsskare. Muligheden for et netmedlemsskab er på vej, men jeg tror slet ikke på, det kommer til at slå an. Jeg har taget mig den frihed at vise skakserverløsningen for en flok unge mennesker, og de siger desværre alle som en, at den er totalt usexet og forhistorisk. Den sælger absolut ingen nye billetter.

Hvis man er pessimist, ser man, at de trofaste medlemmer, unionen stadig har tilbage, må finansiere de omkostninger, unionen har, blandt andet skakblad, skakserver, OL hold og mødeomkostninger (rejser, diæter, hotelophold). Kontingentet sættes bestandigt op, og sidste medlem af unionen betaler. Mange klubber lukker, og enkelte steder samles de trofaste tilbageblevne.

Ting er langt mere flygtige i dag. Teknologien overtager mange ting. Verden er ændret helt kolossalt meget de seneste 15 år.

Er vi også det?

Vi gør en masse ting, som vi plejer, måske af misforstået kærlighed til det, vi tidligere har haft i forbundet. Som var det et kært familiemedlem.

Er Dansk Skak Union så teenageren, der udvikler sig, konstant prøver grænser af, er umulig at styre og er i en læreproces, når det gælder moral? Absolut ikke.

Er der i stedet tale om den gamle, der ikke rigtig længere kan klare sig selv, og hvor plejehjemmet kan være den næste station?

Ikke helt, meeeeeeeen…

Vanetænkning slår os langsomt ihjel. Der må og skal nytænkes. Kigger man på personsammensætningen i Hovedbestyrelsen, er den ikke ændret meget, og de fleste af dem er gamle. Mange af dem burde for længst være gået af.

Men lad os være positive. Hvad nu hvis det går godt i de kommende år? Hvordan vil vi så se ud i 2025, om de næste 15 år?

Det er interessant, og derfor har jeg stillet ni spørgsmål til formanden for det succesrige Dansk Skak Union anno 2025. Han er ung og derfor formentlig junior i dag. Her er interviewet:

Du er formand for Dansk Skak Union?

Ja, det er jeg.

Spørgsmål 1: Hvad er det, I vil?

Vi vil udbrede kendskabet til skakspillet, som vi mener er godt for unge og gamle, især unge. Vi vil gøre det ved at give dem moderne tekniske oplevelser med skakspillet. Derudover vil vi medvirke til, at der afholdes store fysiske arrangementer med presse og sponsorer.

Spørgsmål 2: Det lyder som om, I mest findes på nettet. Hvornår blev I elektroniske?

I flere omgange. Det var først, da teknologien kunne levere en vare, der gjorde det attraktivt at organisere sig og være medlem, at vi fik kraftig vækst. Det startede med, at nogle græsrødder med gratis teknologi overhalede vores egen dyrt betalte og forhistoriske løsning. Dem allierede vi os med. Nu om dage deler vi så en del af de tekniske omkostninger med andre tankesportsforbund – vi arbejder sammen om de tekniske løsninger på nettet.

Spørgsmål 3: Er der overhovedet nogle i jeres forbund, der jævnligt mødes med brikker, brætter og skakure?

Ja, vi har faktisk stadig fysiske klubber. Nogle af dem afholder deres egen holdturnering, hvor mange af de geografisk mere besværlige matcher, fx Bornholm mod Nuuk, selvfølgelig afvikles over nettet med en turneringsleder i hver fysisk lejr.

Spørgsmål 4: Anvender I trykt materiale?

Nej, det er utidssvarende og ikke grønt. For mange år siden havde vi et skakblad, som vi pensionerede med redaktøren. Det var alt for dyrt per medlem, og brugerbetaling floppede.

Spørgsmål 5: Hvad med eliten?

Dem, der aktivt viser ansigt og bruger tid på vores bredde og ungdom i vores netbetalingsløsninger, de tjener jo på spillet. Medlemmerne vil opleve den danske elite, både på nettet og i virkeligheden, og de vil kommunikere med dem på dansk. Det er nu om dage roden i vores eksistensgrundlag. Varen er god, så der er flere og flere, der tanker skaktid på nettet. Nogle af pengene bruger vi på at sende vores bedste spillere til fysiske internationale holdturneringer, for eksempel skakolympiaden og EM for hold.

Spørgsmål 6: Har I noget kontingent?

Nej – det hele er skaktid på nettet. Nu om dage vil medlemmerne have noget for deres penge her og nu, men så er de til gengæld også villige til at betale, for eksempel for turneringer, undervisning og foredrag.

Spørgsmål 7: Har I et sekretariat?

Ja, selvfølgelig. Såvel den centrale administration som den tekniske support er forankret på vores kontor.

Spørgsmål 8: Er I medlemmer af Dansk Idræts Forbund?

Nej, men vi får støtte fra diverse offentlige puljer. De fleste af pengene er projektorienterede. Derudover er vi så populære på nettet, at vi er attraktive for sponsorer. Alt i alt hænger det godt sammen, men vi må konstant være fremme i skoene.

Spørgsmål 9: Er det sjovt?

Ja, og stemningen er god!

/Søren Bech Hansen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.