NIKI Open 2010 – beretning fra turneringen

nikiopen

NIKI Open 2010 – en beretning

Af Sixten Maximillian Thestrup

Mandag d. 28/6 blev startskudet til min første store turnering i udlandet. Jeg sad sammen med min gode ven Peter Skovgaard fra BMS og kiggede på udenlandske turneringer på FIDE’s hjemmeside. Vi faldt over turneringen NIKI Open i Tjekkiet, nærmere bestemt i byen Náchod. Uden yderligere omtanke valgte vi at booke de første og bedste flybilletter til den næstkommende fredag, og så var det ellers afsted på skak-eventyr!

Turneringen blev afholdt fra d. 3/7 -11/7 og mønstrede over 100 spillere, deraf 2 GM’ere, 8 IM’ere og 11 FM’ere – altså en rimelig stærkt besat turnering. Personligt lå jeg midten, seedet som nummer 40. Jeg var ikke på forhånd bekendt med turneringer i Tjekkiet, men det viste sig at en anden bekendt fra det danske skakmiljø, FM Igor Teplyi (Nordre), også deltog i turneringen. Han har tidligere deltaget i tjekkiske turneringer og kunne varmt anbefale dem.

VI tog afsted med flyet fredag med ankomst til Prag om eftermiddagen. Derfra stod den så på 3 timer i bus (!!) til Náchod som ligger 5 kilometer fra grænsen til Polen. En meget hård tur! Der var totalt tætpakket, og med 34 grader uden aircondition bliver man hurtigt kørt i sænk. Men vi overlevede og kunne om aftenen checke ind på det lille hyggelige Hotel Hynek som var blevet booket i forvejen af turneringens arrangør Mr. Dusbaba. Vores umiddelbare indtryk af Náchod var lidt blandet. Det er en by som kun huser 22000 mennesker, og den virker mest af alt som en gennemkørselsby for lastbiler til/fra Polen. En stor del af byen er hyggelig at gå rundt i, men kommer man lidt ud i yderområderne er der mest bare forfaldne/hærgede tomme fabriksbygninger som ligner et levn fra krigens tid. Naturen er dog ualmindelig smuk rundt om byen og der er mange steder hvor man kan nyde en fantastisk udsigt.

Efter at have fået en god nats søvn var vi klar til første runde. Turneringen blev spillet over 9 runder, ét parti om dagen. Derudover havde de valgt at lægge rundestart kl. 15:30 hver dag. Egentlig en god ordning, for så var der også tid til at få set lidt af byen i dagtimerne og få forberedt sig på dagens parti. Efter at Peter og jeg havde tonset rundt ad omveje og stier fandt vi endelig frem til spillestedet, som var den lokale folkeskole. Alle partier blev afviklet i én stor hal, men til trods for vores fordomme mod en skole som spillested virkede det utroligt godt. De øverste 9 brætter var placeret på en lille scene med et enkelt live-bræt og restenaf spillerne  i salen. Der var dog også nogle brætter som på grund af pladsmangel var rykket ud i gangen, hvor det var knapt så fedt at sidde. Heldigvis blev det kun til en enkelt runde derude!

1. runde

Efter at have fået velkomsttaler fra arrangør og borgmester (oversat til gebrokkent engelsk) blev det tid til første runde. Turneringen kørte efter normal FIDE Swiss, og da jeg lå i øverste halvdel fik jeg en lavere rated med sort. Og så en junior oven i købet! Med en bænkeplads ude på gangen blev det ikke et alt for kønt parti. Jeg fik hurtigt styr på ham i åbningen, og vandt sågar en kvalitet og to bønder hurtigt. I den gode tro at partiet bare skulle køres hjem “på rutinen” blev jeg pludselig offer for en junior-fælde. Jeg måtte give en kvalitet og en bonde tilbage for at undgå træktvang, og sad pludselig kun med en bonde mere. Tingene blev kompliceret og han viste spil som var langt over de 1700 som han stod med. Til sidst fremkom følgende stilling:

parti1Franek – Thestrup efter 39…Db6

Om stillingen er teoretisk vundet ved jeg ikke (ved du?), men det lykkedes mig at få kongen med over og hjælpe bønderne ned. Heldigvis for mig er det ikke alle juniorer som er lige trænede i slutspil!

2. runde

Som enhver anden FIDE Swiss er de første runder lidt af en elevatorturnering. Man møder en lavere rated og vinder partiet, men bliver så i runden efter sat på plads af en stærk igen. Det var også tilfældet for mig. Med gevinsten i første runde stod jeg til at møde IM Lukas Klima fra Tjekkiet. Som altid spillede jeg min favorit – en lukket engelsk opstilling med hvid. Den har jeg haft god succes med i både divisionsturneringen og Copenhagen Chess Challenge. Jeg fik hurtigt på fornemmelsen at han undervurderede mig, da han ikke spillede særligt ambitiøst, men blot stillede sig fornuftigt op. Partiet blev kritisk omkring træk 30 hvor vi hopper ind:

parti2 Thestrup – IM Klima efter 30…c5!?

En meget kompliceret stilling! Jeg fandt hurtigt ud af at det ikke kunne betale sig at bakke med springeren, så spillede derfor: 31. Sxf5!, Lxc3 32. Sh6+, Kf8 33. Dxc3 En temmelig forceret variant. Nu sad IM’eren og kogte lidt, og spillede efter et stykke tid: 33…Dh4! Avs! Hvad gør man nu? Springeren på h6 er truet, og samtidig hænger både f4 og h3 med skak. Efter at have computeren sat til viser det sig at stillingen er komplet lige! Men det krævede mere regnekraft end jeg var i besiddelse af, at se hele varianten: 34. Sg4, Sh5 35. Kg1!, Dxh3 36. Dh8+, Ke7 37. Dxh7+, Kd8 38. Td2!, Lxg4 39. Th2 og hvid holder sammen på sin stilling. I stedet spillede jeg: 34. Lg4?, Lc6! Øv, springeren er fanget. Jeg fik både g- og h-bonde for springeren, men det var ikke nok og jeg tabte hurtigt. Men om ikke andet var det en succes at få noget IM-sved frem på panden af min modstander!

3. runde

I tredje runde var det “tilbage igen” og møde en svagere modstander (dog ikke ude på gangen!). Jeg havde slået ham op i basen og set at han spillede Bird’s 1. f4, og fik forberedt en god gambit. Han var ikke typen der afveg fra noget han følte sig godt tilpas med, så derfor kom vi direkte ind i min forberedelse: 1. f4, e5 Den gode gamle From’s Gambit! 2. fxe4, d6 3. Sf3!? Jeg havde set at han ikke modtog gambitten, men så gambitter man da bare mere! 3…dxe5 4. e4, f5! Hvad jeg ved af en teoretisk nyhed! Udråbstegnet er ikke et udtryk for at det er et vildt godt træk, men skriver det alligevel fordi min modstander blev helt rundt på gulvet – spiller manden, ikke bolden! 5. exf5, Lxf5 6. De2? En dårlig beslutning af hvid. Blokerer for sin hvidfeltede løber og truer ikke med noget efter at sort spiller: 6….Sc6! Siden da spillede min modstander helt i skoven og måtte opgive i træk 25. Et rigtig godt moralsk boost, som fik udvidet min horisont væsentligt med henblik på forberedelse til partierne.

P1150266

Danske Igor Teplyi i aktion på topbrættet mod den senere turneringsvinder GM Volosin. Partiet blev remis.

4. runde

Elevatorstilen var lagt, og igen var der IM på menuen. Det er noget man kan forstå, modsat de tjekkiske mad-menukort!  Peter og jeg havde fornøjelsen af at prøve diverse ukendte tjekkiske retter på hotellet, fordi vi simpelthen ikke forstod hvad man kunne få. Menukortet var på tjekkisk, og ingen af medarbejderne kunne tale engelsk, så det var bare noget med at gætte en ret med kød og bestille noget “salaty” ved siden af, så skulle det nok gå! Og selvfølgelig “dvě piva” (to øl) til at skylle det hele ned med…Hvis nogen er bekendt med en øl af mærket “Primator” så er det en øl fra Náchod som smager særdeles godt, og bedst af alt er uhyre billig! For at vende tilbage til runden, så var jeg super motiveret på at få en forberedelse ind igen. Det viste sig jo at lykkes meget godt i de tidligere runder, og efter at have set en del partier igennem med min modstander IM Berezjuk, havde jeg et våben med i inderlommen:

Thestrup (2008) – IM Berezjuk (2396)

1. c4, e5 2. g3, Sf6 3. Lg2, d5 4. cxd5, Sxd5 5. Sf3, Sc6 6. 0-0, Sb6 7. b3!? Indtil videre havde vi fulgt gængs teori, men trækket b3 er ikke så kendt. Jeg havde set et parti mellem Aronian-Shirov hvor det blev spillet og Aronian vandt:

parti31 Thestrup – IM Berezjuk efter 7. b3!?

Og hvad er ideen så? I stedet for de normale planer hvor man spiller d3 og springeren op på d2 og videre til c4 vælger hvid i stedet at gå efter et gennembrud med d4. Hvis sort spiller e4 hopper springeren bare ned til e1 og videre til c2, og så har man en god diagonal på de sorte felter ned mod sorts kongefløj. Min modstander gik i boksen, og jeg følte mig allerede godt tilpas. 7…g6? Efter 10 minutter i tænketanken vælger IM’eren en helt forkert løsning. Det giver ikke mening at svække sig på de sorte felter. 8. Sc3! Trækket får et udråbstegn. Det er et “vente-udviklingstræk”. Spiller sort nu Lg7, kan man sætte løberen på a3 og forhindre at sort rokerer kort uden at der er fiduser med e4. 8….Le7 9. d3, 0-0 10. Lh6, Te8 Der er et eller andet som tyder på at sort har valgt den gale plan. Berezjuk så heller ikke just tilfreds ud. 11. Tc1, Sd4 12. Sxd4, exd4 13. Se4, Sd5 14. Tc4! Et smart træk.

parti32 Thestrup – IM Berezjuk efter 14. Tc4!

Sort har nu problemer med d-bonden. Den kan tydeligvis ikke dækkes med c5. Jeg kunne forestille mig at sorts plan med Sd5 var at spille f5, efterfulgt af en springer ind til c3, og hvid har problemer med e2. Efter dette træk er sort næsten tvunget til at spille tilbage igen, for at dække bonden. 14…Sb6 15. Tc2, c6 16. Dd2, Sd5 Nu prøver han igen! 17. Tc4 Og jeg går tilbage. IM’eren var lidt i krise her. Ser man på papiret kan han jo ikke tillade trækgentagelse, da jeg er en langt lavere rated spiller. Men det viser sig faktisk at sort ikke rigtig har bedre. Nu spiller han i stedet på gevinst, med konsekvenser til følge. 17…Sf6? 18. Db2!

parti33 Thestrup – IM Berezjuk efter 18. Db2!

Avs! Hvordan dækker sort nu bonden? Sort står helt frygteligt, og nu går der for alvor grus i IM-maskinen! 18…c5? 19. Sxc5 Den bonde var lige i slag. Ved ikke om han har overset et eller andet. Der truer stadigvæk på d4 og nu også på b7. 19…Db6 20. Sa4, Da6 21. Dxd4 Sort er bare bagud med to bønder uden kompensation. 21…Lf5 22. Tc7, Tad8 23. Db2, Sh5 24. Txb7 Haps! 24…g5?! Nu går sort i panik-mode:

parti34 Thestrup – IM Berezjuk efter 24….g5?!

Et besyndeligt træk, som jeg skal være ærlig at indrømme at jeg ikke havde kigget på. Umiddelbart er løberen fanget ude på h6, men det er ren fata morgana. Der var mange ovre og kigge på partiet, bla. en del af de yngre stærke spillere (min modstander er vistnok juniorlandstræner i Tjekkiet). Det første jeg kiggede på var 25. Txe7, Txe7 26. Lxg5 hvor jeg har tre bønder for en kvalitet og sorts stilling er helt i skoven. Det er sandsynligvis det bedste, men så fandt jeg noget andet som jeg syntes var smart:  25. De5!, Ld7 26. Txd7!? Her var Lxg5 nok bedre, men kunne ikke se den forcerede variant. Så er det nemmere med en to-trækker! 26…Txd7 27. Sc5 Gaffel på tårn og dronning, og løberen på e7 er bundet. 27…Dxh6 28. Sxd7, Sg7 29. e3, Ld8 30. Dd5, g4 31. Se5 Jeg havde ikke rigtig nogen konkret plan på dette tidspunkt, men tænkte at det nok skulle vinde før eller siden. 31…Dh5 32. d4, Se6 33. Sc6, Lg5 34. Df5 Sort står mere og mere skidt. 34…Sg7 35. Dd3, Te6 36. Db5 Hvid er ikke bange for Th6, da man bare kan spille Tc1 og gå til f1 med kongen. 36….Txe3?? Avs for en brøler, men hvad skal sort ellers finde på?

parti35 Thestrup – IM Berezjuk efter 36….Txe3??

Jeg hoppede heldigvis ikke i den sidst mulige fuskerfælde: 37. fxe3??, Lxe3+ 38. Kh1, Dxb5. Efter lidt betænkningstid fandt jeg dog det bedste: 37. Se5! Nu truer jeg med at slå tårnet, samtidig med at der er ballade på 8. række. Sort er helt kold. 37…h6? 38. fxe3, Lxe3+ 39. Kh1, Lxd4 40. Db8+, Kh7 41. Sxf7, opgivet. Sort er et tårn bagud og taber mere materiale efter Le4+. Således kom min første IM-skalp i hus! Det blev fejret med flere piva på hotellet.

5. runde

Med 3/4 skulle jeg møde FM Jan Jüptner på 2283 med de sorte brikker. Denne gang blev forberedelsen ikke lige så effektiv, idet Peter og jeg valgte at besøge den store borg i Náchod. Et fantastisk sted, hvor de harnachod_let to store brune bjørne der render rundt og så er der ellers en fantastisk udsigt. Vi købte en billet til noget vi ikke rigtig vidste hvad var, og endte sammen med en gruppe mennesker i borgkælderen for at se et miniature-skuespil på tjekkisk! En syret oplevelse, da vi ikke forstod et klap af hvad der skete. Bagefter rendte vi forvirret rundt, indtil der var en sød receptionist der fandt ud af at vi nok var faret vildt, og fik guided os hen til den gruppe hvor vi hørte til. Det blev så til en rundvisning på borgen (igen på tjekkisk!), men denne gang havde de heldigvis et hefte på engelsk så man kunne følge lidt med i hvad der skete.  Alt i alt en hyggelig tur selvom vi ikke ved så meget mere om borgen!

Partiet mod FM Jüptner var ikke specielt godt. Jeg spillede en passiv opstilling i noget der lignede moderne forsvar, og blev hurtigt sat under pres. Jeg fik dog lukket af for de værste trusler, men endte med at tabe en kvalitet på en totrækker. Derfra så gik det kun én vej, og til sidst fandt min modstander en smart mat. Til gengæld var han en af de eneste der kunne en lille smule engelsk, og jeg kunne for en gangs skyld snakke om partiet med en modstander.  Hyggelig fyr! Generelt oplevede vi at folk var utroligt flinke i Tjekkiet. Folk lod os passere i køen i supermarkedet hvis vi ikke skulle have så meget, og alle smilede og hilste på gaden når man gik forbi. Et hyggeligt lokalsamfund!

6. runde

Med 3/5 regnede jeg med at jeg skulle møde en stærk spiller. Men utroligt nok lå jeg i øverste halvdel, og mødte derfor en svagere spiller på 1914. Igen blev det til en englænder, og jeg fik en stilling som jeg kender godt fra tidligere partier, især online. Min modstander spillede dog temmelig præcist og jeg kunne ikke rigtig finde et ordentligt gennembrud. Efter en del træk fik jeg dog lov til at lave en strategisk gevinsttræk:

parti6 Thestrup – Peroutka efter 30…Lc4?!

En umiddelbart lige stilling, men hvid står strategisk til gevinst efter: 31. Sd5! Sort kan ikke flytte dronningen da Dc6 falder på Se7+ efterfulgt af slag på d8. Dc8 er skidt pga. Sxf6+, og sort har en svækket bondestruktur.  Derfor må sort nødvendigvis slå springeren. 31…Sxd5 32. exd5 Og med fribonde og løberpar er det kun et spørgmål om teknik for at hive gevinsten hjem. Det lykkedes, og jeg kom derfor op på 4/6.

7. runde

Igen stod den på en stærk spiller. Denne gang var det FM Josef Straka (Slovakiet) som kun er 16 år og har et ratingtal på 2337 (!). Meget talentfuld spiller, som man nok kommer til at se mere til i fremtiden. Han bliver trænet af IM Berezjuk som jeg slog i 4. runde, så der var en del opmærksomhed omkring partiet både fra tjekkiske juniorer og træner! Jeg havde ikke forberedt det store, men havde set at han spiller både e4 og d4 som det passer ham. Det tolkede jeg som at han var godt hjemme i teorien, og valgte derfor at spille det uortodokse Owens Defence (1. e4, b6) som jeg har spillet meget tidligere og kan en del teori på selv. Ulempen ved åbningen er selv ved præcist sort spil kommer hvid til at have en solid fordel i stort set alle varianter. Han virkede til at være godt forberedt og spillede a tempo de første mange træk. Jeg havde kigget på en alternativ idé i varianten som er blevet introduceret af GM Blatny (fra Tjekkiet!) for nogle år siden. Han er Owens-specialist, men har vist aldrig fået det til at fungere mod de rigtigt stærke. Men mod den unge junior virkede det meget godt at gå offbeat. Straka fandt aldrig en gennembrudsplan, og jeg stillede mig bare solidt op og ventede. På et tidspunkt kunne jeg konsolidere til et slutspil der var i underkanten, men som jeg formåede at holde remis. Et rigtig godt resultat, som gav endnu mere utilfredshed i junior/træner-lejren!

DSC03226 I aktion mod IM Berezjuk

8. runde

Med 4,5/7 og en præstationsrating på 2250 følte jeg mig flyvende og som intet kunne gå galt. Desværre begik jeg den fejl at tro at partierne nu bare ville “spille sig selv”. Det er altid hårdt at spille en 9-runders turnering, specielt når man møder en stærk modstander i næsten hver runde, og både sol og varme gjorde ikke tingene nemmere. Da man sad ved brættet kunne man pludselig godt forstå Larsens argumenter vedrørende det varme vejr da han i sin tid tabte 6-0 til Fischer!  Jeg mødte med hvid FM Vladimir Karlik på 2231. En ældre herre som på det sidste har tabt en del rating. Igen blev det en englænder, hvor jeg kom godt ud af åbningen. Men pludselig regnede jeg forkert og tabte en bonde, dog med kompensation. Til sidst gik der helt skoleskak i mit spil, da følgende stilling opstod:

parti8Thestrup – FM Karlik efter 25…Da7

På dette tidspunkt i partiet har sort fået sin stilling på ret kurs, men har stadig problemer med den svage bondestruktur. Desuden har hvid en stærk løber på d6 som generer. Hvid bør bare spille et træk som f.eks. Kh2 og forbedre sin stilling stille og roligt. Man frygter ikke dronningeafbytning. Men her går jeg helt sukkerkold og spiller 26. Sc5??, Dxb7 27. Txb7, Sc4! Hovsa! Nu er løberen på d6 truet, og desuden har sort truslen Ld4 med kvalitetsgevinst. Jeg forsøgte mig med noget fusk, men måtte opgive kort efter. Ærgerligt parti at tabe!

9. runde

I sidste runde mødte B. Simecek (2187) med de sorte brikker. Runden blev spillet klokken 9 om morgenen og både Peter og jeg var godt trætte. Jeg spillede meget uambitiøst, og tilbød remis i træk 6. Min modstander var dog opsat på og vinde, og så blev jeg positionelt kørt totalt over og han vandt et slutspil med en bonde mere i flot stil. Luften var gået lidt af skak-ballonen for mit vedkommende. Men trods alt en rigtig godt turnering, hvor man fik fornøjelsen af at møde en masse nye skakspillere og samtidig opleve en anden kultur på klods hold. Samlet set blev resultaterne som følger:

resultater

Altså en helt godkendt turnering hvor jeg kan tage et ratingplus på omkring 20 med hjem. Både Peter Skovgaard og Igor Teplyi scorede også over forventet (og fik præmier) som hhv. nr. 12 og nr. 9, så alt i alt en god turnering for danskerne. Vinderen af turneringen blev GM Volosin med 7/9 på bedre korrektion end fire andre spillere. På hjemturen blev det da også til en festaften i Prag med VM-finale i fodbold og efterfølgende bytur!

Efter denne turnering kan jeg varmt anbefale andre at spille en turnering i udlandet, og hvis man vælger Tjekkiet kan man forvente billige øl, et venligt og smilende folkefærd samt rigtig velorganiserede turneringer!

Link til turneringen

Link til resultater

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.